home page
about us
services
products
news
support
view presentation
contactsPODSTRANICE U "O NAMA":

| Predsjednik

| Tajnik

| Predsjedništvo

| Umjetnička komisija

| Selektor

| Članovi Udruge

| Prostorije

| O amaterizmu


IZVJEŠĆE ČLANA POVJERENSTVA

Aleksandra Goreta, akademska slikarica,

voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ Karlovac,

članica Povjerenstva za odabir radova

IZVJEŠĆE

o odabiru likovnih radova za izložbu 33. Susreta likovnih stvaralaca u Karlovcu 2017.

PREDGOVOR ZA KATALOG IZLOŽBE

Ove je godine karlovačka Galerija „Vjekoslav Karas“ domaćin 33. Susretu likovnih stvaralaca i izložbi Susreta. No, nije ovo prvi put da je ova izložba u Karlovcu. Galerija je bila domaćin istoga događanja prije nekoliko godina. Ova specifična izložba ima za običaj da se postavlja svake godine u drugoj galeriji. Naravno, svake godine postav čine novi radovi sudionika Susreta.

Hrvatski sabor kulture raspisuje likovni natječaj kojim poziva hrvatske likovne udruge da odaberu i pošalju radove na natječaj, a članovi Prosudbenog povjerenstva među pristiglim radovima odabiru one najbolje za spomenutu izložbu i Susret.

Ove je godine Povjerenstvo djelovalo u sastavu: Aleksandra Goreta, akademska slikarica i voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu, Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica te Tomislav Buntak, akademski slikar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članovi Povjerenstva imali su zahtjevan zadatak da od pristiglih 286 likovnih radova iz 24 likovne udruge i 22 rada samostalno prijavljenih autora odaberu najbolje.

Prosudba radova trajala je nekoliko sati i vršena je u tri kruga. Mišljenja članova Povjerenstva su uglavnom jednoglasna tako da nema dilema oko odabira radova. Obzirom na ovu činjenicu molim da neodabrani autori prihvate mišljenje Povjerenstva i da dalje nastave vrijedno raditi na usavršavanju vlastitih radova.

Prijavljeni radovi različitih su likovnih karakteristika. Radi se o različitim formatima, tehnikama, izvedbama, ali i različitoj dobi autora. Uglavnom radove možemo okarakterizirati kao slike, crteže, keramiku i skulpture. Zaključak je Povjerenstva da su skulpture i keramika izuzetne kvalitete pa će velik dio postava ove izložbe činiti radovi ovoga tipa.

Prijavljene slike i crteži različite su kvalitete. Od sveukupnog broja prijavljenih ima ih odličnih, ali ima i onih koji nisu zadovoljili kriterije za prolaz. Uglavnom su problemi u klasičnom nepoznavanju kompozicije i perspektive. Velik je broj radova uništen s neadekvatnim stilom potpisivanja gdje se dobiva dojam da je potpis važniji od samoga djela.

Određen broj radova nastao je po predlošku i prema fotografijama pa im nedostaje originalnost i individualnost. Mišljenje je Povjerenstva da je iznimno važno dati svoj doprinos u izvedbi motiva prema predlošku.

Također, bilo bi poželjno da autori koji naginju apstraktnom radu radove izvode na većem formatu koji apstraktnom radu daju izuzetnu slobodu. Oni skloni figurativnom motivu moraju povesti računa jesu li sposobni takve motive izvoditi da oni budu dovoljno kvalitetni. Često takvi motivi koji su loše izvedeni djeluju naivno i djetinjasto.

Ipak, među prijavljenim radovima našli smo iznimne radove, radove u koje je uložen velik trud i radove pri kojima se pazilo na svaki detalj. Ovi izabrani radovi čine postav ove izložbe koji se sastoji od 106 radova.

Među odabranima Povjerenstvo je nagradilo najbolje. Jednoglasnom odlukom odabrali smo rad Marije Grabar „Zimske radosti“, izveden u tehnici ulja na platnu kao najbolji na 33. Susretu likovnih stvaralaca. Analizom dosadašnjih radova ove autorice utvrdili smo kontinuitet kvalitete i sudjelovanja na susretima. To nam je bila još jedna potvrda za ispravnost naše odluke.

Jedna od udruga koja je pokazala dugogodišnje sudjelovanje s velikim brojem izabranih radova je Likovna udruga „Emanuel Vidović“ iz Splita. Odlukom Povjerenstva ova je udruga proglašena najuspješnijom u ovoj godini.

Nagradu za najuspješnije djelo mladog autora dodijelili smo Gabrijeli Prpić, šesnaestogodišnjoj autorici iz karlovačke udruge „ULAK“, za djelo „Buketa“ izvedenoj u tehnici ulja na platnu. Povjerenstvo je dodijelilo i 22 pohvalnice za umjetnička postignuća onima koji su pokazali trud i kreativnost u vlastitim radovima.

Svega ovoga ne bi bilo da nema vrijedne ekipe iz Hrvatskog sabora kulture. Tu svakako moram spomenuti Martinu Brumen koja radi poslove organizacije, provedbe natječaja, povjerenstava i izložbi.

Što na kraju reći o radovima i samoj izložbi? Zaključak bi mogao biti da je i dalje potrebno vrijedno raditi na usavršavanju vlastitih likovnih ostvarenja. Ipak, bilo bi potrebno većini sudionika najprije crtačkim tehnikama proučiti vlastite teme, a tek nakon toga krenuti na izvedbu bojom. Crtačke tehnike daju iznimnu konstrukciju i čvrstoću nekoj temi, a boja joj definira atmosferu i živost. Jedno bez drugog nije moguće postići, stoga je moj savjet svim neprofesionalnim likovnim stvarateljima da ne preskaču važnu stepenicu - crtež.

Onima koji nisu prošli u postav izložbe želim poručiti da se ne trebaju osjećati diskvalificirano, ali trebaju ovo iskoristiti kao poticaj za unapređenje vlastitoga rada. Susreta će opet biti, povjerenstva će odlučivati, a izložbe će se postavljati. Pred nama je opet iduća godina koja svima pruža priliku da zablistaju s novim radovima. Naravno, da bi to uspjelo probajte poslušati moj savjet i vrijedno se pripremite za sljedeći Susret. Svima vama koji ste prošli u postav izložbe, kao i onima koji niste, a sudjelovali ste, želim sve najbolje u daljnjem radu.
Predsjednik | Tajnik | Predsjedništvo | Umjetnička komisija | Selektor | Članovi Udruge | Prostorije | O amaterizmu

Copyright © Likovna udruga EMANUEL VIDOVIĆ, Split, HRVATSKA