home page
about us
services
products
news
support
view presentation
contactsPODSTRANICE U "O NAMA":

| Predsjednik

| Tajnik

| Predsjedništvo

| Umjetnička komisija

| Selektor

| Članovi Udruge

| Prostorije

| O amaterizmu


IZVJEŠĆE ČLANA POVJERENSTVA

Iva Körbler

Članica Prosudbenog povjerenstva HSK- a

IZVJEŠĆE O ŽIRIRANIM I NAGRAĐENIM RADOVIMA ZA

IZLOŽBU 33. SUSRETA LIKOVNIH STVARALACA

U GALERIJI „VJEKOSLAV KARAS“ U KARLOVCU

(25.10. - 4.11. 2017.)

Između 286 pristiglih radova iz 24 prijavljene udruge i 22 rada samostalnih autora, prijavljenih na likovni natječaj Hrvatskog sabora kulture za izložbu 33. Susreta likovnih stvaralaca, prosudbeno povjerenstvo nije imalo laku zadaću odlučiti o najboljim radovima, jer je opća razina savladanih elemenata forme i stila likovnih značajnog broja radova na vrlo dobrom nivou, od kojih mnogi ne zaostaju za djelima akademski školovanih umjetnika. Mnogi autori već odlično vladaju materijom, a ovisno o pojedinim udrugama, zapažamo kako se kod nekih podjednako njegovao realistički i hiperrealistički izričaj zajedno s elementima lirske, kolorističke apstrakcije i gestualnog slikarstva. Motivi su pretežno vezani uz prirodu, vodu, more i vedute gradova i mjesta, ali i temu portreta i poluakta. Udruge koje su se bavile stilom i tradicijom hrvatske naive, u djela su uključile element fantastičnog, snovitog i nadrealnog, što je radovima osjetno podiglo inventivnu i opću razinu zaokruženosti dojma i zrelosti koncepta.

Nagrada za najuspješnije likovno djelo 2017. godine dodijeljena je Mariji Grabar za sliku „Zimske radosti“ (Udruga željezničara „Plavo svjetlo“, Zagreb), ne samo zato što je savršeno savladala hiperrealistički izričaj i metodu slikanja, već je prenijela na slici atmosferu svojeg djetinjstva, autentične historicističke arhitekture sela 19. stoljeća, uz nizanje dubokih planova na slici, izvrsne proporcije slike, perspektive i kompozicije. Već od ranije zapažena kao slikarica, Marija Grabar ovogodišnjim je sudjelovanjem potvrdila talent i inventivnost pristupa slikarstvu, stoga joj je jednoglasno dodijeljena prva nagrada.

Iako su radovi mnogih udruga u pojedinačnom sudjelovanju članova bili iznimno kvalitetni, Nagrada za najuspješniju likovnu udrugu 2017. također je jednoglasno dodijeljena Likovnoj udruzi „Emanuel Vidović“ iz Splita. U cjelini, radovi članova ove udruge ukazuju na vrlo lijepe dosege u tehnici akvarela koja je iznimno zahtjevna, ali jednako tako u ulju i akrilu. Od prikaza pejzaža, veduta i mrtvih priroda u klasičnoj realističko-intimističkoj maniri (Anka Bešker, Zdravka Bilandžić, Ivana Erika Blažević, Miroslav Jelaska) i hiperrealizma (Jasmina Ćišić), preko njegovanja apstrakcije i tašizma (Melanija Melanka Bulat), elemenata gestualne apstrakcije i enformela (Jadranka Čolović Sviličić), reduciranja pejzaža na tragu Frane Šimunovića (Zlatan Morić) te koncepcije akta oblikovanog prema tradiciji talijanskog neoplasticizma Novecenta i našeg međuratnog intimizma (Stanko Mihaljević), ovogodišnja su djela članova splitske udruge pokazala ne samo očito izvrsnog mentora, već veliki individualni trud, talent i želju za usavršavanjem u metijeru. Neki od članova splitske udruge zaslužili su i pojedinačne pohvalnice HSK-a za umjetnička dostignuća, poput Jadranke Čolović Sviličić, Jasmine Ćišić i Miroslava Jelaske.

Nagradu za najuspješnije likovno djelo mladog autora 2017. dobila je Gabrijela Prpić (2001.) iz Udruge likovnih amatera Karlovac, inače udruge koja je po likovnoj zrelosti radova i ovladavanju metijerom na vrlo visokoj razini. Motiv konja u trku mlada je umjetnica izvrsno tehnički naslikala (ulje na platnu), pri čemu se nije koncentrirala samo na anatomske detalje tijela i muskulature konja u pokretu, već je prikazala karakter rasnog i plemenitog vranca kao simbola slobode i neukrotivosti. Motiv konja nažalost je često podcijenjen kao nešto što automatski sugerira kičasto ili poluamatersko slikarstvo, no to je velika predrasuda protiv koje se trebamo sustavno zalagati, jer je u anatomskom kontekstu prikaza vještine to najzahtjevnija životinja. Pozadina slike dobro je riješena s apstraktnim fragmentima vegetacije, kao i kontrastiranje bijele prašine podloge koju konj stvara u trku.

Među pohvalnicama HSK-a za umjetnička dostignuća ukupno su 22 pohvaljena autora, od kojih u idućim godinama očekujemo jednako kvalitativan ili za nijansu još bolji umjetničko-konceptualni dojam i razinu, iako su neki već ovim sudjelovanjem pokazali visoku inventivnu razinu ideje i njezine provedbe u djelo (Sanja Benko, Zdenko Grgeljac, Jaroslav Kaderžabek, Željko Lipovac, Mirjana Marenić, Marijana Marušić, Petar Petrović, Miroslav Prikratki, Davorko Ruff, Dušan Tatalović, Sonja Tomac, Jadranka Vilus). Neki od sudionika bavili su se i skulpturom i raku-keramikom, i ti su radovi upravo izdvojeni individualnim pohvalnicama.

Neke udruge u cjelini radi velikog broja članova, ali očito i dobrih mentora tradicionalno drže visoku razinu radova, poput Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, Hrvatskog likovnog društva Zagreb, Popovačke udruge likovnih stvaralaca Puls „Moslavački štrik“, Udruge likovnih autora Karlovac, Udruge likovnih umjetnika „Grupa 69“ Zagreb i Udruge željezničara slikara „Plavo svjetlo“ Zagreb, ali zanimljivi se autori javljaju i u manjim udrugama, poput Društva likovnih stvaratelja Pazin, Križevačkog likovnog kruga KLK, Likovne sekcije „Podravka 72“, KUD Podravka iz Koprivnice, Poljičke likovne udruge „Krug“ iz Dugog Rata, Popovačke udruge likovnih stvaralaca – PULS „Moslavački štrk“, Udruge MedulinArt iz Medulina, Udruge „Peski-art“ iz Đurđevca, Udruge slikara Đakovštine „Suncokret“ iz Đakova te nekih odabranih samostalnih autora (Milan Bobić, Đurđica Brebić, Marina Kolić, Liba Peršinović Levi). Bez obzira na stilske matrice kojima se služe, od realizma, intimizma, naive ili hiperrealizma, ističe se težnja za individualnim impostiranjem motiva i kompozicije, gdje je osim dobro savladanog zanata u djelo unesen dublji metaforički, emotivni, odnosno, osobni sloj narativa.
Predsjednik | Tajnik | Predsjedništvo | Umjetnička komisija | Selektor | Članovi Udruge | Prostorije | O amaterizmu

Copyright © Likovna udruga EMANUEL VIDOVIĆ, Split, HRVATSKA