home page
about us
services
products
news
support
view presentation
contactsPODSTRANICE U "POVIJESTI":

| Istaknute osobe

| Prijeđeni put

| Izložbe

| Izložbeni prostori

| OstaloPRIJEĐENI PUT


Udruga neprofesionalnih likovnih stvaralaca utemeljena je 1972. godine u sklopu djelatnosti Radničkog sveučilišta "Đuro Salaj" u Splitu.

Povodom proslave 120 godina od rođenja našeg velikog umjetnika Emanuela Vidovića (rođen je u Splitu 24.XII. 1870. udruga nastavlja svoje djelovanje pod njegovim imenom (18.VI. 1990.). Ove godine se navršava 39 godina uspješnog nase udruge.

Svrha osnivanja udruge, prema Statutu je razvijanje i poticanje stvaralačkog rada i afirmacije likovnih djelatnosti, okupljanje neprofesionalnih likovnih stvaralaca, sastajanje članova i izmjenjivanje iskustava u likovnom radu, povremeno organiziranje stručnih predavanja, priređivanje zajedničkih izložbi, te pomoć pojedinim članovima u priređivanju njihovih samostalnih izložbi; zatim, uspostavljanje i razvijanje suradnje sa likovnim stvaraocima iz drugih sredina, tj. međusobne posjete, zajednička izlaganja, gostovanja i dr.

U tijeku rada udruga je, pored navedenih djelatnosti, učestvovala na dobrotvornim izložbama i aukcijama, poglavito u vrijeme domovinskog rata.

Članovi udruge poklanjali su svoje radove u dobrotvorne svrhe. Također su mnogi radovi poklanjani i još uvijek se poklanjaju raznim ustanovama, koje na razne načine pomažu udrugu, o čemu postoji evidencija.

Na godišnjim izložbama, u principu, izlažu svi članovi udruge. Pored godišnjih izložbi, udruga je organizirala niz prigodnih i tematskih izložbi, za koje su odabrani posebni radovi (ekologija, proljeće, jubilej medicinskog kongresa, vrijeme Splitskog karnevala, blagdan Gospe od Loreta; akvarel, vedute Dalmatinske zagore, crteži, portreti, aktovi i dr.).

Značajne su izložbe koje je priređivao Hrvatski sabor kulture-Zagreb; na njima su učestvovali neprofesionalni umjetnici iz cijele Hrvatske i dakako članovi naše udruge. Naša udruga je na tim izložbama učestvovala od 1972. godine, tj. od samog osnutka. Ove izložbe su priređivane svake godine u drugom gradu Republike Hrvatske (Slavonski Brod, Zagreb, Varaždin, Karlovac, Split i dr.). Na ovim izložbama neki članovi naše udruge dobili su priznanja za svoje radove.

Republičke izložbe održavane su u Koprivnici, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Pazinu, Petrinji, Kutini, Sisku, Varaždinu, Karlovcu, Zagrebu i Splitu.

Napominjemo, da je 1990. godine upravo u Splitu bila posljednja izložba u predratnom nizu.. Ova je izložba priređena u Multimedialnom centru u ul.kralja Tomislava. Iz Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske iz Zagreba izložbi su prisustvovali predsjednik, akademski slikar Boris Demur i tajnik Damir Bačić. Udruga je, uz ostale učesnike iz grada, tom prilikom bila pohvaljena za veoma uspješnu organizaciju ove velike izložbe svih neprofesionalnih stvaralaca iz Hrvatske.


U prvim godinama svog postojanja udruga nije još imala vlastiti prostor za rad, već je djelovala u prostorijama mjesnih zajednica u gradu.

Tek 1990. godine Izvršno vijeće grada (sada Poglavarstvo) dalo nam je na korištenje prostor koji sada koristimo. Nalazi se u središtu grada, na Prokurativama. Za to je posebno bio zaslužan naš član Goran Pavlov. Na uređenju prostorija posebno su se istakli članovi Berislav Bašić, Nada Borčić, Maja Batalić, Mira Biočić, Vedran Caktaš i dr.

Prije toga omogućeno je udruzi da se u postojećem prostoru proširi, obzirom da je porastao broj aktivnih članova udruge, pri čemu su se posebno angažirali tadašnji predsjednik Ivo Ganza i tajnik Marko Ganza.

Vrijedno je spomenuti članove koji su u udruzi od njenog osnutka: Katica Karan Lučev, Radoslav Vukušić, Antun Žanetić, Vjekoslav Žižić, Edo Matković, Branko Modric, Ivan Nazor i Cici Tommaseo-Sursock

Već iz dosad navedenih aktivnosti članova udruge, vidljivo je kako je taj rad raznolik. Na kraju spominjemo još neke, ne manje neophodne poslove.

Neizostavna predradnja u organiziranju izložbe je odabir slika iz mnoštva ponuđenih.

Postavljanje izložbi manje je tehnički posao, a više estetski. Fizički element je neizostavan, ali o uspješnosti estetskog dijela ovisi privlačnost eksponata. Te poslove obavljali su Vedran Caktaš, Leo Gašpić, Renato Sartori i drugi.

Tisak u službi udruge je posao izuzetne važnosti. Uspješno su ga obavljali Marko Ganza i Angela Markić. U tome su sudjelovali još i Joško Aljinović, Ranka Jurišić, Ankica Krželj i Mirko Pilić. U ove poslove ubrajaju se katalozi, plakati, pozivnice, hodogrami, bilteni, kalendari poslova, čestitke, grafovi, razna oblikovanja, obrade i umnožavanja. Ovi poslovi stoje "iza kulisa" i posjetilac naših izložbi redovito i ne zna za njih. Kako bi naše izložbe izgledale bez ovih pomalo samozatajnih djelatnosti?

Iznimno velik stvarateljski i organizacijski rad udruga je uložila i u 2013. godini. Nakon što smo 2012. g. obilježili 40. godišnjicu neprekinutog djelovanja udruge te tiskali knjigu Zlatana Morića i Tonke Jelaska o 40 godina postojanja Udruge, 2013. smo bili domaćinom i suorganizatorom 29. susreta zavičajnih likovnih stvaralaca Hrvatske. Osobito smo ponosni kad pogledamo unatrag – pobijedili smo kao najuspješnija likovna udruga 2013. godine u Hrvatskoj. Imali smo najviše izabranih radova na 29. Susretima zavičajnih likovnih stva ralaca hrvatske, smotri koju smo i suorganizirali u Splitu zajedno s Hrvatskim saborom kulture.

15. Prosinca 2013. naši radovi su prezentirani i na proslavi 65 godina postojanja Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu u okviru predstavljanja pobjednika umjetničkih grana koje HSK udružuje na državnoj razini.


| Istaknute osobe | Prijeđeni put | Izložbe | Izložbeni prostori | Ostalo

Copyright © Likovna udruga EMANUEL VIDOVIĆ, Split, HRVATSKA