home page
about us
services
products
news
support
view presentation
contacts


Dio gradiva koristimo iz naših publikacija povodom prethodne obljetnice i teksta Velimira Matutinovića i Anatolija Kudrjavceva te novog gradiva autora Tonke Jelaska i Zlatana Morića.


UVOD

Likovna udruga "Emanuel Vidović" je najstarija udruga neprofesionalnih likovnih stvaralaca u gradu Splitu. Počela je s radom 1972. godine u okviru KUD-a "Đuro Salaj", a od 1990. godine djeluje pod imenom velikog splitskog i hrvatskog slikara Emanuela Vidovića.

Tijekom niza godina djelovanja Udruga je iznjedrila više istaknutih slikara i kipara, a za svoj humanitarni rad primila je brojne zahvale, pa s pravom možemo ustvrditi da je svojim ukupnim djelovanjem opravdala svoje postojanje i da je u znatnoj mjeri oplemenila vrijeme i prostor u kojem djeluje. Udruga okuplja preko stotinjak članova različite dobne, obrazovne i stručne strukture, a prigodne objave daju presjek recentnih likovnih dosega njenih članova.

Premda je slikarstvo kao umjetnost, što mnogi stručno tvrde, spopadnuto nekom vrsti sveopće krize, splitska likovna udruga „Emanuel Vidović" i dalje funkcionira kao iznimna stvaralačka provokacija. Nadahnuti likovnjaci okupljeni u tom krugu tragača, neprestano iznenađuju svojim viđenjima i svojom maštom, pretvorenim u povlaštene stvari i u njihove sjene. To je, zapravo, nešto blisko smislu opstanka vezanog uz moćan razlog.

Možda je Split jedino pravo mjesto za takve odnose promatrača i stvarnih zadanosti, jer teško je igdje na svijetu zamisliti, čak i zateći prostor ispunjen takvim raznolikostima oblika i boja, takvim znacima vremena te bliskim odnosima konkretnoga i apstraktnoga. Likovnjaci ove udruge koja nosi Vidovićevo ime, svojim slikama i svojim skulpturama gotovo neminovno izražavaju posljedice te promatračke nadmoći te diskretno sudjeluju u razvoju duhovne povijesti ambijenta s kojim srdačno sudjeluju. Kao da zvuči i nekakva profinjena pjesma u toj misijskoj okupljenosti oko dubokog cilja bježanja od aktualne materijalne jednoznačnosti koja je sve bliža beznačajnosti.

Neka Likovna udruga „Emanuel Vidović" i dalje ostane na popnštu te ustrajne borbe duševnosti s bezdušnošću, i neka Split s njom i u njoj očuva svoj jedinstveni identitet najpoetičnijih motiva.

Anatolij Kudrjavcev

POVIJEST

Udruga neprofesionalnih likovnih stvaralaca utemeljena je 1972. godine u sklopu djelatnosti Radničkog sveučilišta "Đuro Salaj" u Splitu.

Povodom proslave 120 godina od rođenja našeg velikog umjetnika Emanuela Vidovića (rođen je u Splitu 24.XII. 1870. udruga nastavlja svoje djelovanje pod njegovim imenom (18.VI. 1990,.).

Svrha osnivanja udruge, prema Statutu je razvijanje i poticanje stvaralačkog rada i afirmacije likovnih djelatnosti, okupljanje neprofesionalnih likovnih stvaralaca, sastajanje članova i izmjenjivanje iskustava u likovnom radu, povremeno organiziranje stručnih predavanja, priređivanje zajedničkih izložbi, te pomoć pojedinim članovima u priređivanju njihovih samostalnih izložbi; zatim, uspostavljanje i razvijanje suradnje sa likovnim stvaraocima iz drugih sredina, tj. međusobne posjete, zajednička izlaganja, gostovanja i dr.

U tijeku rada udruga je, pored navedenih djelatnosti, učestvovala na dobrotvornim izložbama i aukcijama, poglavito u vrijeme domovinskog rata.

Članovi udruge poklanjali su svoje radove u dobrotvorne svrhe. Također su mnogi radovi poklanjani i još uvijek se poklanjaju raznim ustanovama, koje na razne načine pomažu udrugu, o čemu postoji evidencija.

Na godišnjim izložbama, u principu, izlažu svi članovi udruge. Pored godišnjih izložbi, udruga je organizirala niz prigodnih i tematskih izložbi, za koje su odabrani posebni radovi (ekologija, proljeće, jubilej medicinskog kongresa, vrijeme Splitskog karnevala, blagdan Gospe od Loreta; akvarel, vedute Dalmatinske zagore, crteži, portreti, aktovi i dr.).

Značajne su izložbe koje je priređivao Hrvatski sabor kulture-Zagreb. Na njima su učestvovali i članovi naše udruge. Ove izložbe su priređivane svake godine u drugom gradu Republike Hrvatske (Slavonski Brod, Zagreb, Varaždin, Karlovac, Split i dr.). Na ovim izložbama neki članovi naše udruge dobili su priznanja za svoje radove.

U prvim godinama svog postojanja udruga nije još imala vlastiti prostor za rad, već je djelovala u prostorijama mjesnih zajednica u gradu. Tek 1990. godine Izvršno vijeće grada (sada Poglavarstvo) dalo nam je na korištenje prostor koji sada koristimo. Nalazi se u središtu grada, na Prokurativama. Za to je posebno bio zaslužan naš član Goran Pavlov. Na uređenju prostorija posebno su se istakli članovi Berislav Bašić, Nada Borčić, Maja Batalić, Mira Biočić, Vedran Caktaš i dr.

Prije toga omogućeno je udruzi da se u postojećem prostoru proširi, obzirom da je porastao broj aktivnih članova udruge, pri čemu su se posebno angažirali tadašnji predsjednik Ivo Ganza i tajnik Marko Ganza.

Udruga je otvorena za sve ljubitelje likovne umjetnosti i želja nam je da i dalje nastavi svoj uspješan rad.

Vrijedno je spomenuti članove koji su u udruzi od njenog osnutka: Katica Karan Lučev, Radoslav Vukušić, Antun Žanetić, Vjekoslav Žižić, Edo Matković, Branko Modric, Ivan Nazor i Cici Tommaseo-Sursock

Već iz dosad navedenih aktivnosti članova udruge, vidljivo je kako je taj rad raznolik. Na kraju spominjemo još neke, ne manje neophodne poslove.

Neizostavna predradnja u organiziranju izložbe je odabir slika iz mnoštva ponuđenih.

Postavljanje izložbi manje je tehnički posao, a više estetski. Fizički element je neizostavan, ali o uspješnosti estetskog dijela ovisi privlačnost eksponata. Te poslove obavljali su Vedran Caktas, Leo Gašpić, Renato Sartori i drugi.

Tisak u službi udruge je posao izuzetne važnosti. Uspješno su ga obavljali Marko Ganza i Angela Markić. U tome su sudjelovali još i Joško Aljinović, Ranka Jurišić, Ankica Krželj i Mirko Pilić. U ove poslove ubrajaju se katalozi, plakati, pozivnice, hodogrami, bilteni, kalendari poslova, čestitke, grafovi, razna oblikovanja, obrade i umnožavanja. Ovi poslovi stoje "iza kulisa" i posjetilac naših izložbi redovito i ne zna za njih. Kako bi naše izložbe izgledale bez ovih pomalo samozatajnih djelatnosti?

Republičke izložbe održavane su u Koprivnici, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Pazinu, Petrinji, Kutini, Sisku, Varaždinu, Karlovcu, Zagrebu i Splitu.

Napominjemo, da je 1990. godine upravo u Splitu bila posljednja izložba u nizu, jer je te godine započeo Domovinski rat. Ova je izložba priređena u Multimedialnom centru u ul.kralja Tomislava. Iz Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske iz Zagreba izložbi su prisustvovali predsjednik, akademski slikar Boris Demur i tajnik Damir Bačić. Udruga je, uz ostale učesnike iz grada, tom prilikom bila pohvaljena za veoma uspješnu organizaciju ove velike izložbe svih neprofesionalnih stvaralaca iz Hrvatske.

Do tada najveći broj izložaka (100) je Udruga predstavila na velikoj izložbi povodom 1700 godina Splita 2011. godine u okviru manifestacije-izložbe Dalmacija art, "1700 slika za 1700 godina Splita", Franjevački klerikat, Ivana pl. Zajca b.b., Split, 27.04.-27.05.

Udruga je svečano proslavila svoju četrdesetogodišnjicu neprekinutog rada. Godine 2012. smo organizirali svečanu izložbu u Papalićevoj palači, Muzej grada Splita, kojoj se odazvao velik broj članova a koko je izložba postavljena uz bok Muzeju posjetio ju je i velik broj turista.

40 godina rada Udruge smo obilježili i knjigom o Udruzi koju su napisali Zlatan Morić i Tonka Jelaska a bila je promovirana uz jesensku izložbu Udruge u prezentacijskoj dvorani Središnje Gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu.

Prvu pobjedu na razini Hrvatske Udruga je osvojila 2013. godine u okviru 29. susreta zavičajnih likovnjaka Hrvatske, kada je nagrađena kao najbolja udruga između 22 likovne udruge iz cijele Hrvatske. S 24 rada nakon dva kruga žiriranja članovi naše udruge su bili najbrojnije zastupljeni na izložbi u Splitu u Staroj gradskoj vijećnici a dva rada Snježane Mratinić Divenčić i Draženke Žic ušla su u krug šest pohvaljenih radova.

PODSTRANICE U "POVIJESTI":

| Istaknute osobe

| Prijeđeni put

| Izložbe

| Izložbeni prostori

| Ostalo

Naslovnica | O nama | Galerija | Povijest | Arhiv | Stranice | Poveznice

Copyright © Likovna udruga EMANUEL VIDOVIĆ, Split, HRVATSKA